Anasayfa / Evlilik / EVLİLİK DANIŞMANLIĞI NEDİR? / İYİ GİDEN EVLİLİKLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


  
İYİ GİDEN EVLİLİKLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kişilerarası ilişkilerin en karmaşık olanlarından biri evliliktir. Evliliklerin sağlıklı yürüyebilmesi için tek bir uygun yol ya da herkesin evliliğine uyacak bir reçete yoktur. Buna rağmen iyi giden evlilikler genellikle aşağıdaki özellikleri taşır:

1. Evlilikler karşılıklı güvene, özene, içtenliğe ve yakınlığa dayanır. Yani eşler birbirlerinin karşısında duygusal çıplaklığı ve bunun getirebileceği kırılganlıkları göze alırlar.

2. Çiftler evlilikteki sorunları eşine, çocuğuna, eşinin ailesine, işine, başka kadına/adama, vs. yüklemekten vazgeçerek, yaşanan problemlerde kendi etkilerini de bulmaya ve anlamaya çalışırlar. Diğer bir değişle,  sorunların çözümü için eşler “evliliğimdeki sorunların bu hale gelmesinde benim katkım nedir?” diye cesaretle sorabilirler.

3. Evlilikteki sorunların bir kısmı eşlerin geçmişten getirdikleri çözemedikleri çatışmalara dayanır. Dolayısıyla, iyi bir evlilik yaşayan eşler geçmişten getirdikleri ve çözemedikleri bireysel sorunların üzerinde düşünebilirler.
 
4. Evliliklerde yaşanan sorunları kendilerine yapılmış haksızlık, hakaret, aşağılama, saygısızlık, sevgisizlik vs. gibi algılamak yerine, bu sorunları karşılıklı ilişkiyle ve ilişki içinde çözülmeyi bekleyen durumlar olarak kabul ederler.

5. Eşler ilişkiden ve karşılarındaki kişiden beklentilerini gerektiğinde yaşam şartlarına ve değişimlere uygun olarak yeniden düzenlerler. Örneğin çocuk sahibi olduktan sonra ilişkilerinin değişime uğrayacağını kabul ederler ve geçmişe hayıflanmak yerine “çocuklu bir çift” olarak hayatlarını renklendirerek, birbirlerini ve ilişkilerini koruyabilmeye devam ederler. Diğer bir deyişle evlilik ilişkilerindeki değişimi ilişkilerine yönelik bir tehdit olarak algılamak yerine, ilişkilerindeki değişimi gerekli, zorunlu ve ilişkilerini koruyan bir durum olarak değerlendirirler.  

6. Eşler problemlerin çözümü yerine arttırılmasına neden olabilecek iletişim yollarını kullanmak yerine yapıcı ve çözüme odaklı davranışları benimserler. Yani “kim hatalı” sorusuna cevap aramak yerine, “ikimizin de mutsuz olmasına yol açan bu sorunu nasıl çözebiliriz?” sorusuna odaklanırlar.

7. Problemleri “yokmuş” gibi yaşamayı seçmezler. Sorunlar yaşanırken sorun olmadığı hakkında birbirlerini ve kendilerini kandırmaya çalışmazlar. Bunun yerine sorunlarını zamanında fark edip anlamaya ve birlikte bir çözüm üretmeye çalışırlar.

8. Sorunlarını ilişki içinde çözemediklerini fark ettiklerinde bir uzmandan yardım alabilme ve en mahrem olanları konuşabilme cesaretini gösterebilirler. Aslında zannedildiğinin aksine, evlilik danışmanlığı için başvuran çiftler en sorunlu olan çiftler değil, çözüme ulaşmaya en fazla istekli olan çiftlerdir.

Bu şekilde bir ilişki sağlanabildiği taktirde evlilikte problemler yaşansa da,  EVLİLİKTE YAŞANMASI DOĞAL OLAN SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLMEK EVLİLİĞİN GÜÇLENMESİNE, EŞLERİN EVLİLİK İLİŞKİSİ İÇİNDE VE EVLİLİKLE BİRLİKTE OLGUNLAŞABİLMELERİNE, GELİŞEBİLMELERİNE YARDIMCI OLUR.

SEÇİL ÖZBEKLİK, Uzman Psikolojik Danışman