Anasayfa / Evlilik / EVLİLİK HAKKINDA EFSANELER / "İYİ EVLİLİKLERDE KAVGA YAŞANMAZ" efsanesi


  
"İYİ EVLİLİKLERDE KAVGA YAŞANMAZ" efsanesi
Her ilişkide, her evlilikte kavga yaşanır, yaşanması gerekir ve hatta dozu iyi ayarlanan, çözüme ulaşabilen kavgalar yararlıdır.

Kavga edilmeyen evlilikler iyi evlilikler olmak zorunda değildir. Kavganın hiç yaşanmadığı evliliklerde bir ihtimal eşlerden biri kendi isteklerini eşi için görmezden geliyordur; ki bu sonsuza kadar süremez. Fedakârlık yaptığını düşünen eş bir yerde patlar ve evliliği/ilişkiyi bitirmek istediğini söyleyerek ortaya çıkabilir. diğer bir ihtimalde ise iki kişi arasında gerçekte ortak hiçbir paylaşım yoktur; sadece birbirine paralel ve hiç kesişmeyen, birleşmeyen ilişkilerine rağmen aynı evi paylaşıyorlardır.   

Hiçbir uzun süreli ilişki tartışmasız, sıkıntısız, mutsuz hissedilen anlar olmadan yaşanamaz. Anne-çocuk ilişkisi, baba-çocuk ilişkisi, iş ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri, öğretmen-öğrenci ilişkileri belli dönemlerde gergin, sıkıntılı ve tartışmalı günler geçirir. Sürekli bir değişim, farklılaşma, yenilenme ve krizler olan insan yaşamında kişinin kendisiyle dahi kavga edebildiği dönemler olur. Evlilik ilişkisi de bu dönemlerden kaçınılmaz olarak geçer.
 
Kavgalar bazen uzun zamandır söylenemeyen, biriktiği için de ilişkilerde uzaklaşmalara yol açan duyguların ifade edilebilmesine hizmet eder. Bazen ilişkilerde önce uzaklaşıp, sonra yeniden yaklaşabilmenin güvenini verir. Bazen kişisel hayatımızdaki zorlukların güvendiğimiz insanın yanında ifade edilebilmesine olanak sağlar. Bazen kaçınılmaz olarak farklılıkları bulunan iki insanın birlikteliğinde ne birinin, ne diğerinin isteklerinin gerçekleşmesindense, orta yolun bulunabilmesine yardımcı olur.

Nedeni ne olursa olsun hiç tartışılmayan, hiç kavga edilmeyen evliliklerde görünmeyen ilişkisel bir sıkıntı olma olasılığı çok yüksektir.

Kavganın nasıl yaşandığı, kavga anlarının ne oranda sözel veya fiziksel şiddete dayandığı, ne kadar sürdüğü ve nasıl çözüme bağlandığı önemli konulardır.

Kavga anlarında sözel, maksadı aşan cümleler istemeden de olsa kullanılabilir, sesler yükselebilir. Sonrasında fark edilip gerektiği şekilde özür dilenebiliyorsa, günler haftalar süren suskunluk ve ilişkisizlik zamanlarına yol açmıyorsa ve tartışılan konunun üzeri örtülmeden, sakinleştikten sonra çözüm bulunabiliyorsa ve uygun şekilde barışılabiliyorsa kavgalar sağlıklıdır demektir.              

SEÇİL ÖZBEKLİK
, Uzman psikolojik danışman